Πώς πλέκουμε με στρογγυλές βελόνες

Απο

Ας τα πάρουμε από την αρχή, εξηγώντας εδώ "Πώς πλέκουμε με στρογγυλές βελόνες".

Για να έχετε φτάσει ως εδώ, σημαίνει πως δεν είναι η πρώτη φορά που πιάνετε βελόνες πλεξίματος στα χέρια σας και πως τα βασικά τα κατέχετε. Αν πάλι όχι, θα πρέπει πρώτα να απευθυνθείτε στον Γκούγκλη για τις πρώτες βοήθειες, εκτός αν σας βρίσκεται πρόχειρη κάποια γιαγιά, μαμά, θεία, θείος (... λέμε τώρα) ή και προκομμένη φιλενάδα, σαν εμένα, που θα είναι και πρόθυμη να σας δείξει τα πρώτα βήματα how to knit!

Αν ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που πιάνετε στρογγυλές βελόνες στα χέρια σας, καθίστε αναπαυτικά για να ξεκινήσουμε. Και λέγοντας στρογγυλές, μην ψάχνετε να βρείτε αν υπάρχουν και ... τρίγωνες ή τετράγωνες βελόνες... Εννοώ αυτές οι οποίες ενώνονται στη μέση με πλαστικό "καλώδιο" και είναι για να πλέκουμε οτιδήποτε σε κύκλο, χωρίς ραφή, π.χ. σκούφο, κάλτσα, κάπα, κλπ

Μπορείτε επίσης να πλέξετε με τις λεγόμενες καλτσοβελόνες (μικρές βελόνες 3 ή 4 με μύτη και στις δύο πλευρές τους), όμως δεν τις έχω δοκιμάσει ποτέ κι έτσι δεν μπορώ να σας δώσω οδηγίες...
Τέλος, αν το πλέξιμο με στρογγυλές βελόνες σας φαίνεται βουνό, πλέξτε με ίσιες και απλά ενώστε τις δύο πλευρές με ραφή!

Κατ’ αρχήν σκεφτείτε πριν επιλέξετε το νήμα! Λόγω της χρήσης του, το πλεκτό θα έρχεται σε άμεση επαφή με το δέρμα σας και μάλιστα σε ευαίσθητο σημείο ... το λαιμό, οπότε δεν θα θέλετε ούτε να σας τσιμπάει, ούτε να σας προκαλεί φαγούρα!!! Δοκιμάστε πάνω σας το κουβάρι με το μαλλί πριν το αγοράσετε (εεε, μην το παρακάνετε!!!), ή πριν ξεκινήσετε το πλέξιμο! Επίσης, πιο χοντρά νήματα που θα τα πλέξετε με βελόνες Νο 8 ή και 10, θα σας δώσουν πιο αφράτο πλεκτό και πιο γρήγορο αποτέλεσμα...!!!
Πολύ βοηθητικό για το πλέξιμο με στρογγυλές βελόνες είναι και το video που βρήκα εδώ :
http://www.youtube.com/watch?v=zUxXOMnpTzk

Με ένα νήμα διαφορετικό από αυτό που θα πλέξουμε, μήκους περίπου 10 πόντων, κατά προτίμηση όχι πολύ χνουδωτό, φτιάχνουμε μια μικρή θηλιά που χωρά άνετα στη βελόνα μας και την αφήνουμε στην άκρη για την ώρα...
Βάζουμε λοιπόν τους πόντους που επιθυμούμε. Φροντίζουμε να είναι λίγο χαλαροί.Φέρνουμε την πλευρά του πλεκτού με την συνέχεια του νήματος προς το κουβάρι, στο δεξί μας χέρι.
Στρώνουμε τους πόντους, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην μας στρίψουν-γυρίσουν οι πόντοι!!! Σκεφτείτε ότι το πλεκτό θα μεγαλώνει σαν σωλήνας και δεν θέλετε να γυρίσουν οι πόντοι σας γιατί δεν θα είναι πια σωλήνας...!!! Πρέπει λοιπόν όλοι να κοιτούν προς την ίδια πλευρά πριν ενώσετε για πρώτη φορά τις δύο άκρες!!!

Επειδή συνήθως η περίμετρος του πλεκτού, ιδίως στην φάση αυτή που δεν έχει ελαστικότητα, είναι μικρότερη του μήκους ανοίγματος ανάμεσα στις δύο βελόνες, συνηθίζω να τραβάω με προσοχή το "καλώδιο" ανάμεσα σε δύο πόντους, λίγο μετά τη βάση της δεξιάς μου βελόνας, ώστε να δημιουργηθεί έτσι μια "θηλιά" η οποία θα κοντύνει το μήκος ανοίγματος. Τη θηλιά αυτή ανανεώνουμε, κάθε φορά που χρειάζεται.
Ελέγχουμε ξανά τη φορά των πόντων!

Κρατώντας στο δεξί μας χέρι τόσο το νήμα από το κουβάρι, όσο και την άκρη που περίσσεψε από τους πόντους, μαζί, πλέκουμε τον πρώτο πόντο φροντίζοντας να σφίξουμε τα νήματα ώστε να έρθουν κοντά οι δύο άκρες και να μην υπάρξει κενό.
Περνάμε την θηλιά, που φτιάξαμε προηγουμένως, στην δεξιά βελόνα,, σαν σημάδι που θα μας δείχνει πότε αλλάζουμε βελόνα. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν μικρό κρίκο. Το σημάδι αυτό, κάθε φορά που το συναντάμε στην αριστερή βελόνα, το μεταφέρουμε στην δεξιά.
Συνεχίζουμε να πλέκουμε, όχι τόσο σφιχτά πια, με τα δύο νήματα, για 5-6 πόντους ακόμη και μετά κόβουμε το κοντό κομμάτι για να μην φαίνεται, συνεχίζοντας κανονικά με το ένα νήμα.

Μαρια Μ.

Με αγάπη για τις χειροποίητες κατασκευές, φροντίζω ώστε να σας προσφέρω πρωτότυπες και δημιουργικές προτάσεις!

Τρόποι Πληρωμής

Πληρώστε με ασφάλεια, επιλέγοντας τον τρόπο που σας ταιριάζει!
  • Αντικαταβολή
  • Visa, Mastercard

Έχετε απορίες;

Αν έχετε απορίες, καλέστε μας στο 2108050809!

Στοιχεία επικοινωνίας...

Back to top

Με την περιήγησή σας στο ravopleko.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies που είναι απαραίτητα για τις λειτουργίες της ιστοσελίδας μας.