Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διάφοροι τύποι νημάτων και οι ιδιαιτερότητές τους

Απο

Σήμερα στην αγορά κυκλοφορούν πολλοί τύποι νημάτων που χρησιμοποιούνται για πλέξιμο στο χέρι. Βέβαια τα συνθετικά νήματα είναι σαφώς πιο φθηνά,όμως το μάλλινο νήμα κρατάει την πρώτη ποιοτικά θέση. Πρέπει,λοιπόν,όταν αγοράζουμε νήμα για πλέξιμο να μην ξεχνάμε τις σημαντικές φυσικές ιδιότητες του μαλλιού,που έχουν αναφερθεί λεπτομερώς πιο πάνω,και να αγοράζουμε καλής ποιότητας νήματα που θα μας προσφέρουν ανθεκτικά και πρακτικά πλεκτά.

      Νήμα από αλπακά: Το μαλλί αλπακά προέρχεται από τα αλπακά που ανήκουν στην οικογένεια των λάμα και ζουν στη Νότιο Αμερική. Το μαλλί τους είναι φίνο,απαλό και ελαφρώς σγουρό.Κάθε δύο χρόνια μπορούμε να έχουμε από ένα ζώο αλπακά ένα κιλό μαλλί.

      Νήμα από ανγκορά: Το τρίχωμα των ανγκορά είναι φίνο,ελαφρύ και σχετικά ντελικάτο. Από τις σημαντικές ιδιότητες του μαλλιού ανγκορά είναι η ικανότητα του να απορροφά διπλάσια ποσότητα υγρασίας από ό,τι ένα παρθένο μαλλί και τετραπλάσια ποσότητα υγρασίας από ό,τι το βαμβάκι χωρίς να αισθανόμαστε την υγρασία. Τα ανγκορά κουρεύονται κάθε τρεις μήνες δίνοντας περίπου 250 γραμμάρια μαλλί το καθένα.

      Νήμα σαν κορδέλα: Αυτό το νήμα κατασκευάζεται κυρίως από βαμβάκι ή βισκόζη. Διατίθεται είτε σε πλεκτή είτε σε υφαντή μορφή.

      Νήμα από βαμβάκι: Το βαμβάκι είναι γνωστό από τα πολύ παλαιά χρόνια. Είναι τελείως φυσικό και δεν προκαλεί κανενός είδους αλλεργία. Είναι δροσερό,άνετο και έχει μεγάλη απορροφητικότητα στην υγρασία. Το φυσικό του χρώμα είναι το άσπρο προς πολύ ελαφρό κίτρινο,αλλά στο εμπόριο μπορούμε να βρούμε βαμβακερό νήμα σε οποιοδήποτε χρώμα. Το βαμβακερόνήμα μερσεριζέ έχει υποστεί επεξεργασία με συμπυκνωμένη ζεστή σόδα με αποτέλεσμα να έχει αποκτήσει μια λαμπερή όψη,να είναι πιο ανθεκτικό και να μην <<μπαίνει>> στο πλύσιμο.

       Νήμα μπουκλέ: Κατασκευάζεται από ειδικά νήματα με ακαθόριστους κυματισμούς που στρίβονται μαζί με ένα λεπτό νήμα ενίσχυσης. Συνήθως είναι πολύ χοντρά νήματα και πλέκονται με μεγάλο νούμερο βελόνες,με αποτέλεσμα το πλεκτό να πλέκεται πολύ γρήγορα. Όσο πιο πυκνοί είναι αυτοί οι ακαθόριστοι κυματισμοί των νημάτων,τόσο πιο μπουκλέ όψη θα έχει και το πλεκτό. Συνήθως αυτό το νήμα κατασκευάζεται από μάλλινες ίνες ή από πρόσμιξη μάλλινων ινών με άλλες ίνες. Για το καλοκαίρι κατασκευάζονται μπουκλέ νήματα από βαμβακερές και λινές ίνες που στρίβονται μαζί.

       Νήμα βελουτέ: Aυτό το νήμα μπορεί να κατασκευαστεί από βαμβακερές ή από συνθετικές ίνες. Η υφή του είναι πολύ απαλή,σαν βελούδο,και δεν είναι πολύ ελαστικό.

       Nήμα καμηλό:Το μαλλί της καμήλας έχει μία ελαφρά φυσική λάμψη. Επειδή δεν μπορεί να βαφτεί,για να έχει αυτό το νήμα και άλλους χρωματισμούς,πάντα το αναμειγνύουν και με άλλες ίνες. Συνήθως προτιμάται το υψηλής ποιότητας παρθένο μαλλί,το οποίο μοιάζει πολύ με το καμηλό.

       Νήμα κασμίρ: Τα κασμίρ δεν κουρεύονται,αλλά το μαλλί τους λαμβάνεται κατά την άνοιξη οπότε χάνουν το δέρμα τους. Κάθε κασμίρ δίνει μόνο 100 γραμμάρια μαλλί το χρόνο,γι' αυτό και είναι πολύ ακριβή ύλη. Βέβαια ο ρουχισμός που γίνεται από κασμίρ είναι πολύ απαλός,ελαφρύς και παρέχει μεγαλύτερη ζεστασιά από οποιαδήποτε άλλη ίνα.

       Νήμα λαμσγουλ (lamb's  wool): Αυτό το μαλλί προέρχεται από την πρώτη κούρα νεαρών σε ηλικία προβάτων. Είναι ιδιαίτερα μαλακό και ζεστό νήμα.

       Νήμα λινό: To λινό είναι φυτικής προέλευσης, έχει σχετική λαμπερή όψη,είναι δροσερό,άνετο και έχει μεγάλη απορροφητικότητα στην υγρασία. Αυτό το νήμα είναι κατάλληλο για καλοκαιρινά πλεκτά. Όταν πρόκειται για νήμα που θα πλεκτεί με το χέρι,τότε συνήθως αναμειγνύεται και με άλλες ίνες.

       Νήμα μελανζέ: Στη γαλλική γλώσσα η λέξη <<melange>> σημαίνει ανάμικτο. Το νήμα μελανζέ περιέχει ίνες από διάφορα χρώματα οι οποίες αναμειγνύονται πριν στριφτούν μεταξύ τους.

       Νήμα ελαφρά στριμμένο: Κατασκευάζεται από μαλακές ίνες οι οποίες στρίβονται ελαφρά μεταξύ τους. Το νήμα αυτό είναι ιδανικό για πλεκτά που θέλουμε να έχουν μια χωριάτικη όψη. Μπορεί να είναι μονόχρωμο ή πολύχρωμο.

       Νήμα γυαλιστερό: Tα περισσότερα γυαλιστερά νήματα κατασκευάζονται από συνθετικές ίνες και χρησιμοποιούνται συνήθως σε πλεκτά με ζακάρ για να δώσουν σε ορισμένα σημεία τους μία ιδιαίτερη όψη. Βέβαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν και μόνα τους για να πλέξουμε πολύ ιδιαίτερα πλεκτά.

       Νήμα από μεταλλικό πολυεστέρα: Aυτό το νήμα ονομάζεται και λαμέ. Κατά την κατασκευή του,ένα νήμα από πολυεστέρα καλύπτεται με ένα λεπτό μεταλλικό στρώμα. Για να μην έχει μία τόσο γυαλιστερή όψη,το νήμα από πολυεστέρα μπορεί να στριφτεί μαζί με άλλες μη γυαλιστερές ίνες.

       Νήμα μοχαίρ ή κιντ μοχαίρ: Το νήμα μοχαίρ προέρχεται από τα ζώα ανγκορά που έχουν άσπρο μακρύ και σγουρό τρίχωμα. Το μαλλί που προέρχεται από την κουρά των νεαρών ζώων λέγεται κιντ μοχαίρ. Βάφεται πολύ εύκολα και στο εμπόριο μπορούμε να βρούμε ποικιλία χρωμάτων από αυτή την ποιότητα.

       Νήμα μουλινέ: Στη γαλλική γλώσσα η λέξη <<mouliner>> σημαίνει στρίβω νήματα. Αυτό το νήμα κατασκευάζεται από το στρίψιμο μεταξύ δύο ή περισσοτέρων διαφορετικών χρωμάτων ή διαφορετικών ειδών ινών. Εάν το νήμα κατασκευαστεί πρώτα από διαφορετικά είδη ινών και μετά βαφτεί,κάθε ίνα απορροφά τη βαφή με διαφορετικό τρόπο,με αποτέλεσμα στο νήμα να υπάρχουν δύο-τρειςαποχρώσεις του ίδιου χρώματος.

       Νήμα από μαλλί σέτλαντ: To μαλλί που προέρχεται από τα πρόβατα σέτλαντ είναι αρκετά τραχύ και χρησιμοποιείται συνήθως για την κατασκευή χωριάτικων νημάτων τουίντ.

       Νήμα τουίντ: Αυτό το νήμα έχει κατάτο μήκος του διάσπαρτες <<πιτσιλιές>> από νήμα διαφορετικού χρώματος.

       Νήμα κρέπ: Eίναι συνήθως ένα σφικτά στριμμένο τετράκλωνο και διπλοπλεγμένο νήμα με αποτέλεσμα να έχουμε ένα νήμα γερό και ιδιαίτερα ανθεκτικό το οποίο δύσκολα χνουδιάζει.

       Νήμα από μετάξι:To μεταξωτό ρούχο έχει την ιδιότητα να είναι δροσερό στη ζέστη και ζεστό στο κρύο. Το μεταξωτό νήμα δεν είναι εύκολο στο πλέξιμο και πρέπει να πλεχτεί πολύ σφικτά διότι το πλεκτό ξεχειλώνει την πρώτη φορά που θα πλυθεί. Αν αποφασίσουμε να πλέξουμε με μεταξωτό νήμα,πρέπει οποσδήποτε να πλέξουμε πρώτα ένα δείγμα και να το πλύνουμε,ώστε μετά να υπολογίσουμε το σωστό αριθμό των πόντων που απαιτούνται για την κατασκευή του πλεκτού μας.

       Νήμα από βισκόζη:Η βισκόζη λαμβάνεται με χημική επεξεργασία από το ξύλο και άλλα φυτά. Πλέκεται εύκολα και το πλεκτό μοιάζει με ύφασμα. Η ίνα μπορεί να είναι ματ ή γυαλιστερή. Η γυαλιστερή ίνα βισκόζης συχνά χρησιμοποιείται για να δώσει ένα γυαλιστερό εφέ σε νήματα καθώς στρίβεται μαζί με τις άλλες ίνες.

      

Μαρια Μ.

Με αγάπη για τις χειροποίητες κατασκευές, φροντίζω ώστε να σας προσφέρω πρωτότυπες και δημιουργικές προτάσεις!

Με την περιήγησή σας στο ravopleko.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies που είναι απαραίτητα για τις λειτουργίες της ιστοσελίδας μας.